Συχνές Ερωτήσεις

Πού βοηθά;

Εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων είναι:

  • Σπλαχνικό και Πεπτικό σύστημα: δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση, ήπαρ, πέτρες στους νεφρούς κ.α.
  • Αναπνευστικό: Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, δύσπνοια κ.α.
  • Νευρικό σύστημα: Άγχος, στρες, ανήσυχα πόδια, αϋπνίες, αγχώδη διαταραχή, διατροφικές διαταραχές, πονοκεφάλους, ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου κ.α.
  • Αναπαραγωγικό σύστημα: Γονιμότητα, έμμηνος ρύση, στυτική δυσλειτουργία, πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα κ.α.
  • Ενδοκρινικό σύστημα: Ορμόνες, μεταβολισμός.
  • Καρδιαγγειακό και λεμφικό σύστημα: καρδιά, αθηρωματική πλάκα, οιδήματα, αγγειίτιδα, κατακράτηση κ.α.
  • Ερειστικό & μυϊκό σύστημα: κάταγμα, τενοντίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, γόνατο κ.α.
  • Αυτοάνοσα: Σκλήρυνση κατά πλάκας, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσος του Crohn, ψωρίαση κ.α.
  • Πόνο: Μετεγχειρητικό, οξύ, χρόνιο, ψυχογενή, νευροπαθητικό, σπλαχνικό, σωματικό (μυοσκελετικό), πόνο από χημειοθεραπεία, καρκίνο κ.α.

Εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα μπορώ να κάνω ρεφλεξολογία;

Μόνο το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει την απόλυτη ισορροπία και άριστη υγεία. Ακόμα όμως και εάν κάποιος ανήκει σε αυτό το ποσοστό, μπορεί (και καλό είναι) να δέχεται ρεφλεξολογία, προκειμένου να διατηρήσει την υγεία του και να έχει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία, ενέργεια και ηρεμία. Όταν κάποιος δέχεται ρεφλεξολογία, αυξάνεται η ελαστικότητα των αγγείων, ακολούθως και η ροή του αίματος στα όργανα και εν τέλει ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα.

Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλη η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία μπορεί να γίνει από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του ανθρώπου πάνω στη γη. Το ιδανικό θα ήταν κάποιος που έχει ξεπεράσει τα 50 έτη να έτη να δέχεται συστηματικά ώστε να διατηρείται η φυσιολογία του οργανισμού.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημά μου;

Ένας ρεφλεξολόγος δεν μπορεί και δεν πρέπει να σας απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Εξαρτάται, αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή όχι, ποια η φυσική κατάσταση του ασθενή, ποια η ηλικία του και πόσο γρήγορα αντιδρά ο οργανισμός του σε οποιαδήποτε θεραπεία.  Συνεπώς μπορεί να χρειαστούν μόνο 2 – 3 θεραπείες για κάποιο μυϊκό πρόβλημα,  αλλά σίγουρα περισσότερες για θέματα παθολογικής  ή ψυχολογικής φύσεως όπως σύνδρομο ευερέθιστoυ  εντέρου,  αγχώδη διαταραχή κ.α. Να θυμόσαστε ότι πάντα παίζουν ρόλοι και οι εξωτερικοί παράγοντες (περιβάλλον, εργασία κλπ)

Ποια είναι η συχνότητα που πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες;

Εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού.   Συνήθως γίνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα το μάξιμουμ.

Ποια η διαφορά της ρεφλεξολογίας από τη νεύρο – ρεφλεξολογία;

Ενώ η ρεφλεξολογία δρα γενικώς, στα όργανα και στους μύες του σώματος, η νεύρο-ρεφλεξολογία έχει τη δυνατότητα να δράσει σε συγκεκριμένο μυ ή σε συγκεκριμένο νεύρο. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει πρόβλημα στους σπονδύλους Ο5-Ι1,  τότε με την νεύρο-ρεφλεξολογία μπορούμε να εστιάσουμε ακριβώς σε αυτό το σημείο, και διεγείροντάς το  να απελευθερωθεί το εγκλωβισμένο νεύρο και κατά συνέπεια ο μυς/οι μύες που ενευρώνονται από αυτό.  Κάποια από τα 365 νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία που υπάρχουν, για τα νεύρα είναι : το πνευμονογαστρικό, ισχιακό, τρίδυμο ενώ για τους μύες :   τετράγωνο οσφυϊκό, ψωίτη, τραπεζοειδή  κ.α.

Μπορώ να παίρνω τα φάρμακά μου όταν κάνω ρεφλεξολογία;

Φυσικά!  Ο «ασθενής» πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού.  Ποτέ δεν θα σταματήσει ή τροποποιήσει την φαρμακευτική του αγωγή παρά μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού που τον παρακολουθεί.

Οι ρεφλεξολόγοι μπορούν να κάνουν διάγνωση;

Οχι. Μπορούν να παρατηρήσουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση. Διάγνωση κάνουν μόνο οι γιατροί με εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ασκείται στα νοσοκομεία αυτή η μέθοδος;

Στη δυτική Ευρώπη (Ελβετία, Αγγλία, Δανία) και στις Η.Π.Α. υπάρχει τμήμα ρεφλεξολογίας εντός των  περισσοτέρων νοσοκομείων.  Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εθελοντική και ερευνητική μορφή, σε κάποια ιατρεία πόνου όπως στο Αρεταίειο νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο.

Πώς να επιλέξω ρεφλεξολόγο;

Ζητήστε να δείτε το δίπλωμα του, το οποίο πρέπει να είναι διετούς φοίτησης από κάποια αναγνωρισμένη από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (Σ.Ε.Ρ. ή Π.Ε.Σ.Ρ) σχολή.

© Refleksologia.gr | All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελιδας DAZZLINK

Ακολουθήστε μας