Πως η ρεφλεξολογία βοηθά στη αντιμετώπιση της οσφυαλγίας;

Οκτώ στους δέκα ενήλικες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην οσφυϊκή χώρα, δηλαδή χαμηλά στη μέση.

Τι είναι

Η οσφυαλγία προέρχεται από τις λέξεις οσφύς (οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης- μέση) και άλγος (πόνος). Το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται από πόνο χαμηλά στη πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Ο πόνος είναι συχνότερος κατά την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής μας.

Διακρίνεται ανάλογα με την διάρκεια σε :

  • Οξεία (λιγότερο από 4 εβδομάδες),
  • Yπoξεία (4-12 εβδομάδες),
  • Χρόνια (πάνω από 12 εβδομάδες).

Αίτια

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι ποικίλα και συνήθως οφείλονται σε καλοήθη μύο-σκελετικά προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα. Συχνά παρατηρείται στένωση των κατώτερων οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, σε έναν ή περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που μπορεί να συνοδεύεται από εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων.

Άλλες αιτίες ενδέχεται να είναι τραυματικές με διάταση ή ρήξη μυϊκών ινών και συνδέσμων, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, γενετικές διαφοροποιήσεις, ενώ για την οσφυαλγία μπορεί ακόμα να ευθύνονται φλεγμονώδεις παθήσεις, πέτρα στους νεφρούς, ψυχολογικές παθήσεις κ.α.

Η ρεφλεξολογία λειτουργεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα

Αυτή η θεωρία βασίζεται στην έρευνα που έγινε το 1890 από τον Sir Henry Head και τον Sir Charles Sherrington, οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν μέσω της έρευνάς τους ότι υπάρχει νευρολογική σχέση μεταξύ του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων και ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται σε ένα ερέθισμα.

Σύμφωνα με τη θεωρία, η πίεση που ασκεί ο ρεφλεξολόγος στα πόδια στέλνει ένα ήρεμο μήνυμα από το περιφερικό νευρικό σύστημα (πόδια) προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του δίνει εντολή στο σώμα να προσαρμόσει το επίπεδο της έντασης, τροποποιώντας τα εσωτερικά όργανα και μύες σε κατάσταση βέλτιστης λειτουργίας καθώς αυξάνει την παροχή αίματος (που προσθέτει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα) και ενισχύει την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Στην περίπτωση της οσφυαλγίας σημαντικό ρόλο παίζει η νεύρο-ρεφλεξολογία καθώς ενεργοποιώντας τις πρόσθιες και οπίσθιες ρίζες των νευρώνων στο ύψος Ο1-Ο5 και το ειδικό νεύρο-αντανακλαστικό σημείο του τετράγωνου οσφυϊκού απελευθερώνεται όλη η οσφυϊκή περιοχή.

Ανάλογα με την αιτία είναι και ο αριθμός συνεδριών που χρειάζονται για να επανέλθει ο ασθενής στην καθημερινότητά του. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν πρόκειται για μυϊκό και οξύ πρόβλημα συνήθως χρειάζεται μόλις μόνο μία συνεδρία για να επανέλθει ο ασθενής σε ομοιόσταση.

Γεωργία Παπαδημητρίου,
Νεύρο-Ρεφλεξολόγος NR/MNT Ωτική Νεύρο-τροποποίηση

Πηγές:

www.takingcharge.csh.umn.edu
el.wikipedia.org
www.hygeia.gr

© Refleksologia.gr | All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελιδας DAZZLINK

Ακολουθήστε μας