Ψωρίαση

Η πρώτη ακριβής ιατρική συζήτηση για τη ψωρίαση έγινε το 1801 παρότι προϋπήρχε.

Περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί μαστίζονται από φαγούρα και απολέπιση και σε πολλούς από αυτούς υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές που αφορούν και σε άλλα όργανα. Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση έχει χαρακτηριστεί ως δερματολογική πάθηση, δεν ξεκινάει από το δέρμα και η βλάβη που προξενεί είναι πολύ βαθύτερη.

Η ψωρίαση σε βασικό επίπεδο είναι δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μια συχνή χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία, από νέους ως μεγαλύτερους.

Τα πιο πιθανά αίτια εμφάνισης είναι η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης σε συνδυασμό με παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου όπως:

  • Λοιμώξεις
  • Τραυματισμοί
  • Στρες
  • Φάρμακα

Στην κλασική της μορφή εμφανίζεται με φαγούρα, ξηρές ερυθρές πλάκες που απολεπίζονται και συνήθως παρουσιάζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα υπερλειτουργούν, παράγουν υπερβολικές ποσότητες κυτοκινών, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκου, ιντερλευκίνη-2, και ιντερφερόνη-γάμα. Με τη σειρά τους, αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και σε άλλα όργανα.
Στο δέρμα, η φλεγμονή παράγει τρία χαρακτηριστικά ευρήματα: διεύρυνση αιμοφόρων αγγείων, συσσώρευση των λευκών αιμοσφαιρίων, και ανώμαλα ταχύ πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, τα κύρια κύτταρα στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

Στο υγιές δέρμα, τα κερατινοκύτταρα χρειάζονται περίπου ένα μήνα για να διαιρεθούν, ωριμάσουν και μεταναστεύσουν προς την επιφάνεια του δέρματος, όπου και αποβάλλονται από το δέρμα για να ανοίξει ο δρόμος για τα νεότερα κύτταρα. Αλλά στην ψωρίαση, η όλη διαδικασία έχει επιταχυνθεί σε μόλις τρεις έως πέντε ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι συμπυκνωμένη μάζα κόκκινου δέρματος που σκορπίζει ασημένια κερατινοκυττάρα που έχουν ωριμάσει πριν την ώρα τους.

Η ψωρίαση συνδέεται με ψυχολογικό στρες, παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ιογενείς λοιμώξεις, έλλειψη του ηλιακού φωτός, και κάποια φάρμακα.

Πολλοί ασθενείς που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν επίσης μεταβολικό σύνδρομο(*), καπνίζουν, έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, και κάνουν αυξημένη χρήση αλκοόλ.

Η ρεφλεξολογία σε συνδυασμό με την ωτοθεραπεία, βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, την εξισορρόπηση του οργανισμού, άρα και στην αυτοϊαση.

* δυσκολία στο μεταβολισμό της ζάχαρης και τροφών που εύκολα μετατρέπονται σε ζάχαρη μέσα στον οργανισμό. Αυτές μπορούν να είναι ενδεικτικά, τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, τα μπισκότα, κ.ά.

Πηγές:

www.drtsoukalas.com
www.health.harvard.edu
www.ncbi.nlm.nih.gov

© Refleksologia.gr | All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελιδας DAZZLINK

Ακολουθήστε μας