Εσύ γιατί να πονάς ακόμα;

Για να είναι υγιής ο νους, πρέπει κατ’ αρχάς να βρίσκεται μέσα σε ένα υγιές σώμα

Τι είναι ο πόνoς

Ο τελικός ορισμός του πόνου δόθηκε από την Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (IASP), το 1979, ως «μία δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που σχετίζεται µε πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται µε τους όρους μιας τέτοιας βλάβης»

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γενικά το φαινόμενο του πόνου. Ο πόνος είναι απόλυτα υποκειμενική εμπειρία, καθώς γίνεται αντιληπτός από τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Το «νόημα» που το κάθε άτομο θα προσδώσει στο πόνο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε αυτόν. Άρα, η συναισθηματική αντίληψη του πόνου είναι εξίσου σημαντική με την αισθητηριακή.Ο τελικός ορισμός του πόνου δόθηκε από την Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (IASP), το 1979, ως «μία δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που σχετίζεται µε πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται µε τους όρους μιας τέτοιας βλάβης»

Τι είναι ο χρόνιος πόνος

Η κατάσταση που βιώνει ένας ασθενής ορίζεται ως χρόνιος πόνος όταν (Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου [IASP], 1994):

  • υπάρξει πραγματική ή επαπειλούμενη ζημιά των ιστών στο σώμα μας ή ερεθισμός τους.
  • παρεμβαίνει στη ζωή του ατόμου και δε μειώνεται μετά από μια αναμενόμενη περίοδο επούλωσης της πληγής (πολλές εβδομάδες ή τουλάχιστον για 3 συνεχιζόμενους μήνες).
  • ο πόνος σχετίζεται με μια προοδευτική ασθένεια (όπως οι αρθρίτιδες ή ο καρκίνος).

Τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που παράγει ο χρόνιος πόνος

Εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα, τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει τη δύναμη να παράγει, ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα παράπονα των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο (κεφάλι, αυχένας, ινομυαλγία, πόνος μέλους ‘φάντασμα’) είναι και η εξασθενημένη νοητική λειτουργία.

Πολλές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι πράγματι μπορεί ο χρόνιος πόνος να παράγει διαταραχές στη νοητική λειτουργία, ανεξάρτητα από την ένταση του. Όπως αξιολογούνται χάρη στις νεύρο-ψυχολογικές συστοιχίες δοκιμασιών σε συνδυασμό ή όχι με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI), οι γνωστικές λειτουργίες που κατά κανόνα διαταράσσονται είναι η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας της πληροφορίας, η μνήμη και οι επιτελικές λειτουργίες (π.χ. εργαζόμενη μνήμη, ευελιξία στη σκέψη, επίλυση προβλημάτων).

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πόνος έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ένας στους 5 ανθρώπους, ηλικίας 40–60 ετών, υποφέρει από μέτριο έως έντονο χρόνιο πόνο. Ένας στους 3 ανθρώπους είναι ανίκανος, λόγω του πόνου, να ζήσει ανεξάρτητη ζωή, ενώ ένας στους 4 ανθρώπους έχει διαταραγμένη ή κατεστραμμένη σχέση με συγγενείς και φίλους, λόγω του πόνου.

Τι είναι η ρεφλεξολογία και τι μπορεί να κάνει για το χρόνιο πόνο

Η Ρεφλεξολογία είναι μία δημοφιλής μη-επεμβατική συμπληρωματική αγωγή. Εφαρμόζονται ειδικές πιέσεις σε αντανακλαστικά σημεία συνήθως στον άκρα πόδα (πέλμα). Η ρεφλεξολογία με τις ειδικές αυτές πιέσεις μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικές αποκρίσεις στο σώμα, που πιστεύεται ότι προάγουν την επούλωση και την επιστροφή στην ομοιόσταση (ομαλή λειτουργία του οργανισμού).
Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος, στη χαλαρωτική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, με ενεργητικά αποτελέσματα (Ernst και Koder, 1997) ή ψυχολογικούς μηχανισμούς (Frankel, 1997).

Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται στη συμπτωματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στο ιατρείο πόνου του Αρεταίειου νοσοκομείου αλλά και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Έρευνες και μελέτες ρεφλεξολογίας για τον πόνο

Ακολουθούν κάποιες από τις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν στο χρόνιο πόνο.

Πόνος στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας όσον αφορά στον πόνο. Σε μία κλινική δοκιμή που έγινε, σε 73 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν πόνο από Σκλήρυνση κατά πλάκας, για 10 εβδομάδες ο πόνος μειώθηκε κατά 50% και αυτή η μείωση είχε διάρκεια ως και 3 μήνες μετά.
Σημαντικές μειώσεις επίσης παρατηρήθηκαν στην κούραση, κατάθλιψη, ανικανότητα, σπαστικότητα και καλυτέρευσε η ποιότητα ζωής τους.

Πόνος στο Μεταστατικό καρκίνο

Η έρευνα διεξήχθη σε 86 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο σε 4 νοσοκομεία στις Β.Α. ΗΠΑ. Οι ασθενείς έπασχαν από 16 διαφορετικά είδη καρκίνου, (πνεύμονα, μαστού, παχέος εντέρου κλπ) ήταν άντρες και γυναίκες. Οι 44 πήραν μέρος στο πείραμα και οι 42 συνέχισαν την κανονική τους θεραπεία με επιπλέον μεγαλύτερη προσοχή από τους συντρόφους τους.
Η νοσηλεύτρια ρεφλεξολόγος δίδαξε τους συντρόφους των 44 πως να κάνουν ρεφλεξολογία στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο, μέσα στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεφλεξολογία είχαν σημαντική μείωση πόνου και άγχους, ενώ οι υπόλοιποι 42 δεν είχαν καμμία διαφορά.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος της μέσης είναι ο πιο κοινός πόνος που 8 στους 10 ανθρώπους τον βιώνουν στη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, σε κάποιες θέσεις εργασίας όπως η νοσηλευτική αυτό το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η μελέτη έγινε σε 50 γυναίκες και άντρες νοσηλευτές που υπέφεραν από χρόνιο πόνο χαμηλά στη μέση.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία που δέχτηκε ρεφλεξολογία και η άλλη που δέχτηκε μασάζ. Ο κάθε συμμετέχων δέχθηκε συνεδρίες 40 λεπτών την εβδομάδα και για δύο εβδομάδες. Οι μετρήσεις της έντασης του πόνου έγιναν με αριθμητική αναλογική κλίμακα πριν και μετά τις συνεδρίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν μία σημαντικά υψηλότερη μείωση έντασης πόνου στην ομάδα της ρεφλεξολογίας σε σχέση με την ομάδα του μασάζ.

Πηγές:

e-journal.gr
eureka.teithe.gr
www.psychology.gr
www.psychology.gr
citeseerx.ist.psu.edu
journals.sagepub.com
web.a.ebscohost.com

Hadjistavropoulos, T., & Craig, K. D. (Eds.). (2004). Pain: Psychological perspectives. Mahwah, NJ, US: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

www.ncbi.nlm.nih.gov

© Refleksologia.gr | All rights reserved.
Πολιτική Απορρήτου
Κατασκευή Ιστοσελιδας DAZZLINK

Ακολουθήστε μας